𝗠𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗼𝗳𝗱 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝘁, dat was wat ik dacht toen ik de foto’s terugkeek van mijn bezoek aan Frank van Genugten. De man achter GroeneWoudGAS, het bedrijf dat een duurzame oplossing heeft voor het gebruik van koeienmest: biogas. Dit biogas wordt vervolgens opgewerkt tot groengas en op het aardgasnetwerk gepompt, voldoende om jaarlijks 1100 huishoudens van energie te voorzien.
Wat ik vooral bewonderde, was de innovatieve benadering van Frank. Naast het produceren van groengas, gebruikt hij de gedroogde en geurloze mest ook in houtpanelen als isolatiemateriaal voor de bouwsector. Dit draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en sluit perfect aan bij de groeiende vraag naar biobased materialen.
Het proces bij GroeneWoudGAS begint met het dagelijks verzamelen van verse koemest van achttien lokale melkveehouders. Verse stront. In een zuurstofloze omgeving en bij een temperatuur van ongeveer 39 graden, wordt het biogas gewonnen in speciaal afgedekte vergisters. De dikke mestfractie wordt gebruikt als fosfaatrijke bodemverbeteraar, terwijl de dunne fractie als kunstmestvervanger teruggaat naar de melkveehouders. Zo creëert Groenewoudgas een volledig circulaire landbouw.
Het werk van Groenewoudgas laat zien hoe koeienmest kan worden omgezet in waardevolle producten, van energie tot bodemverbeteraars en bouwmaterialen. Het bedrijf draagt niet alleen bij aan een duurzame landbouw- en voedselsector, maar ook aan een schoner milieu en een betere leefomgeving. Ik ben onder de indruk van de visie en het doorzettingsvermogen van Frank van Genugten, maar ook zeker die van de Limburgse Land- en Tuinbouwbonden Iwan Gijsbers